Sou aquí: Inici Notícies EL CONSELLER BERNAT SOLÉ ES REUNEIX A LA UVIC AMB ALUMNES I COOPERANTS QUE VAN QUEDAR ATRAPATS A SENEGAL A L'INICI DE LA PANDÈMIA
Unitat de Cooperació – Ajuntament de Vic

Oficina Municipal d’Acollida.

C/ de la Llotja, 1, 2a planta

08500 Vic

image.pngTel. 93 702 72 82. ext.20922

boschrm@vic.cat

 

EL CONSELLER BERNAT SOLÉ ES REUNEIX A LA UVIC AMB ALUMNES I COOPERANTS QUE VAN QUEDAR ATRAPATS A SENEGAL A L'INICI DE LA PANDÈMIA

9 ESTUDIANTS I 2 COOPERANTS VAN VIURE GRANS MOMENTS D'INCERTESA PER PODER TORNAR A CASA A L'INICI DE LA PANDÈMIA

Jul 22, 2020

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Bernat Solé, va visitar aquest dissabte l'edifici del Rectorat de la UVic-UCC a la Casa de la Convalescència. Ho va fer per reunir.se, en una trobada amb bona part dels i les estudiants que el març passat, coincidint amb l'esclat de la pandèmia per Covid19, van quedar atrapats a Gàmbia quan intentaven tornar a Catalunya de les pràctiques internacionals que estaven duent a terme a diferents escoles del Senegal. A la trobada, que amb un to molt informal va tenir lloc al claustre, també hi varen participar voluntaris de l'Ajuntament de Vic que es van trobar amb la mateixa situació. Tampoc hi va faltar el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, el Vicerector de Relacions Internacionals, Josep Bau, el regidor de cooperació de Vic, Josep-Ramon Soldevila i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila.

El conseller va explicar que "després d'aquell març tan caòtic, és un plaer poder ser aquí per tancar el cercle, i conèixer de primera mà estudiants i cooperants que vau viure aquells moments complicats". Bernat Solé, va escoltar les experiències relatades pels alumnes i cooperants, així com per part d'algun pare que també hi era present, de tècnics de l'Ajuntament i de la representació acadèmica i institucional de la UVic-UCC. El conseller va recordar que en un primer moment "la situació dels i les joves procedents de Senegal no era gens favorable" però, va dir, "va ser amb la implicació de totes les parts que avui podem celebrar que tot va anar bé".

 

Una vegada acabades les seves pràctiques,  les estudiants de la UVic tenien un vol per tornar cap a Barcelona el dissabte 14 de març. Malgrat les estudiants varen fer les seves pràctiques a Casamance, al sud de Senegal, volaven via Banjul, capital de Gàmbia, ja que és l'aeroport més proper.  Però amb la decret de l'estat d'alarma el seu vol de Banjul va ser anul·lat per la companyia i varen haver de quedar·se a Gàmbia  fins que les varen col·locar en  un vol de repatriació cap a Barcelona. Paral·lelament els voluntaris de l'Ajuntament de Vic, tot i que no tenien intenció de tornar fins a principis d'abril, veient la situació d'incertesa, varen decidir unir·se al grup de les estudiants i tornar per confinar·se a Catalunya. Ells però no varen tenir tanta sort i no els varen poder reubicar en el vol de les estudiants que anava directe a Barcelona, sinó que varen agafar un vol que havia de fer Banjul-Lisboa-Barcelona però que finalment només va acabar operant fins a Lisboa, on es varen quedar atrapats. Va ser allà on varen rebre l'acompanyament i el suport incondicional del Sr. Rui Serra, delegat del govern català a Portugal, que els va anar a buscar a l'aeroport de Lisboa i els va acompanyar fins a la població d'Elvas (Badajoz) i des d'allà varen poder agafar un bus fins a Catalunya.

 

El rector de la UVic-UCC, va reconèixer que aquells dies de març "van ser moments de franca preocupació per la direcció de la Universitat" i va agrair al conseller el seu suport "l'administració catalana va donar un gran exemple d'acompanyament i bona gestió". Baños també va agrair al vicerector d'Internacional la seva implicació màxima en aquell moment d'emergència, en què calia fer tornar a casa els estudiants i acompanyar les famílies perquè estiguessin en tot moment informades.

 

Solé també es va interessar pels projectes de cooperació que l'Ajuntament duu a terme al país africà, i per la naturalesa de les pràctiques que l'alumnat hi realitza. I es va felicitar pel fet que "la UVic-UCC aposta per la cooperació com a valor afegit a l'itinerari educatiu de l'alumnat" i va agrair al consistori que "una administració local prengui un compromís tan important amb la cooperació i la solidaritat".

 

Josep-Ramon Soldevila va recordar que "malgrat la gran incertesa i preocupació, aquells dies també els vam viure amb la tranquil·litat de veure que hi havia moltes perdones i institucions treballant al màxim per fer·vos tornar". Tots plegats també van assenyalar que la mediació i suport de la delegació de la Generalitat de Catalunya a Portugal va ser un dels elements clau per fer tornar els afectats, que van arribar a Catalunya passant per Lisboa. En total van ser nou estudiants i dos cooperants els que van viure aquest periple, mentre que quatre alumnes més havien pogut tornar abans.

 

 • Compartir:
 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Meneame
 • Digg
Accions del document

 • IMPULSVIC
 • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
 • CREACCIÓ
 • VIALNET
 • RASESVIC
 • VICVERD
 • MINSVIC

Carregant...